Senior Java Developer

Senior Java Developer

Freelance Vacature

Ervaring

Senior

Functie

Senior Java Developer

Start Datum & Duur

01-10-2019 tot 30-09-2021

Locatie

Utrecht

Dit ga je doen als Senior Java developer
 
De softwareontwikkelaar is werkzaam binnen een team dat oplossingen ontwikkelt van idee tot productie. Dit dient te gebeuren binnen de kaders gegeven vanuit de software architect. Denk daarbij aan onderzoek, technische ontwerpen en programmeerrichtlijnen. Tevens vervult deze persoon de scrum master en lead developer rol.

Het Knoop team is specifiek verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de software voor het plannen van het treinmaterieel en personeel op lokaal niveau (knooppunt). Zeer binnenkort zal ook de software voor het plannen van het materieel op netwerk niveau in productie gaan. Dit heeft grote consequenties voor het team zowel op technisch als organisatorisch vlak. Daarnaast willen we de komende tijd een versnelling doormaken op het gebied van CI/CD, modularisatie en DevOps.

Om deze beweging te kunnen maken is diepgaande domeinkennis van Donna een must. Tevens zou het heel erg helpen als je al bekend bent met de DSO organisatie.
‘Zo maak je samen met ons het reizen met de trein nog beter en leuker voor onze reizigers. Elke dag weer. De reis van morgen begint bij jou!’

Je rol als Scrum Master

Je bent de organisator en moderator van de standaard scrum meetings.
Je bent, samen met de Product Owner, verantwoordelijk voor de backlog, de input voor de PI-planning en inzicht in de procesmatige en technische afhankelijkheden met andere teams.
Je coacht het team, met als twee doelen om het proces te verbeteren en de kwaliteit van het product te verbeteren.

Je rol als Lead developer

In samenwerking met de software architect en de lead developers van andere bouwteams borg je de kwaliteit van het systeem. Je identificeert technical debt en je initieert acties om deze te verminderen. Je bent het eerste aanspreekpunt voor technische zaken van het product waar jouw team verantwoordelijk voor is.

Zo werkt het
 
Je bent verantwoordelijk voor de invulling van de volgende activiteiten:

 • Het vertalen van use cases, user stories en non-functional requirements naar een Java implementatie
 • Het vervullen van de scrummaster rol van een team wat grote bewegingen gaat doormaken (zowel technisch als organisatorisch).
 • Het vervullen van de lead developer rol in een CI/CD transitie.
 • Schrijven van unit en integratietesten
 • Het bewaken en verbeteren van de softwarekwaliteit, oa dmv testautomatisering
 • Het groomen van stories met het team en de Product Owner
 • Het uitvoeren van reviews op software en specificaties
 • Het uitvoeren van de standaard scrum processen
 • Het bewaken en verbeteren van de softwarekwaliteit
 • Analyseren en doorvoeren van oplossingen ten aanzien van software bevindingen
 • Analyseren en oplossen van performanceproblemen

Hier gebeurt het
 
De Donna Service Organisatie (DSO) is verantwoordelijk voor verdere ontwikkeling en beheer van het systeem Donna. De DSO omvat alle disciplines van systeemontwikkeling, technisch beheer en gebruikersondersteuning. Bij elkaar zijn het ongeveer 120 medewerkers.

De applicatie Donna is een bedrijfskritische applicatie waarmee de dienstregeling voor alle treinen van alle vervoerders gemaakt wordt. Zonder Donna rijden er dus geen treinen. Daarnaast maakt Donna het ProRail mogelijk om als onafhankelijke scheidsrechter op te treden en de beperkte capaciteit van het spoor eerlijk te verdelen.

De Donna applicatie bestaat uit twee gedeelten: Eén gedeelte ondersteunt alle vervoerders (ongeveer 35) op het spoor. Daar bovenop is een gedeelte specifiek voor de klant.
 
Zo werkt het
Donna is een groot complex geïntegreerd systeem (ter illustratie: meer dan 1.000.000 regels code). Hoewel Donna in productie staat, wordt er nog volop gewerkt aan het uitbreiden en verbeteren van de applicatie. Er wordt in scrum teams in tweewekelijkse sprints gewerkt aan de ontwikkeling en onderhoud.

Je komt te werken in het Knoop ontwikkelteam. Dit is 1 van de 11 scrum-teams met als aandachtsgebied klant. Het team richt zich op alle functionaliteit voor het inplannen van materieel en personeel rondom de knooppunten (zoals rangeren). We veranderen geleidelijk naar een DevOps team, waarmee we als team steeds meer integraal verantwoordelijk zullen worden. De werkzaamheden van alle teamleden worden dus diverser, en je zult ook andere rollen (deels) moeten kunnen vervullen

Dit neem je mee

Om succesvol te zijn in deze functie beschik je over:

Opleiding, Kennis en Werkervaring    
HBO of WO werk/denkniveau met 5 jaar relevante Java ervaring
Aantoonbare ervaring in (inhoudelijk) het Donna domein.
Aantoonbare ervaring met UML, use cases, user stories en story maps.
Ruime ervaring met Scrum / Agile methoden, bij voorkeur ook in scaled agile omgevingen
Aantoonbare ervaring als scrummaster in een complexe omgeving.
Ervaring als lead developer
Kennis en ervaring met (Oracle) database development
Kennis van Java 8 of hoger en JEE 7
Kennis van Spring/Spring Boot
Kennis van Weblogic en EJB

Kennis van onderstaande is een pre: 
Ervaring met IntelliJ/Eclipse IDE
Kennis van TDD.
Kennis van Domain Driven Design
Kennis van infra-gerelateerde plansystemen voor het spoor (zoals Donna)
Kennis van Git
Kennis van Gradle
Kennis van Eclipse RCP en OSGi
Kennis van Liquibase
Kennis van AngularJS
Kennis van Docker
Kennis van Kubernetes en/of Openshift
Ervaring met platform migraties (bijv. Weblogic of Java versies)

Onderstaande certificering is een pre:
Oracle Certified Programmer for Java 8 Platform

Minimaal 1 jaar parate kennis van Donna

Vanwege het vele jargon is een goede beheersing van de Nederlandse taal noodzakelijk.

Solliciteren?

Graag ontvangen wij bij interesse uw CV, motivatie (ingaan op uw ervaring met de gestelde eisen en wensen), tarief, beschikbaarheid en eventuele vakantiedagen. U kunt reageren via de onderstaande solliciteer knop.

Let op! Alle gevraagde kennis, opleiding en ervaring dienen duidelijk uit uw CV  naar voren te komen. Uw sollicitatie dient minimaal te bestaan uit een CV, eventueel aangevuld met referenties e/o een motivatie. De gehele sollicitatie (CV, referentie en evt. motivatie etc.) is in het Nederlands en mag niet langer dan 8 pagina’s zijn.